Duik in de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek met deze 5 tips en kleurwedstrijd!

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 om 19:33

De Kinderboekenweek loopt in Nederland dit jaar vanaf 5 tot 16 oktober. Het is het ideale moment om als bewuste opvoeders en ouders deze week extra in de kijker te zetten. Lezen is superleuk en al helemaal geweldig als het thema Gi-Ga-Groen! is en daarmee de relatie gemaakt kan worden met de natuur, de dieren en de Schepper ﷻ .

Iqra

‘Iqra’ was het eerste Woord dat onze geliefde Profeet Mohammed ﷺ te horen kreeg van de Engel Jibriel  [°alayhis salām] bij de start van de Openbaring. ‘Lees en leer’ is een levenslange aanbeveling en houding van de moslim. 

Als leerkracht en ouder dragen we het voorrecht en de verantwoordelijkheid mee in te staan voor de vorming van de komende generatie. Het is aan jou om het zaadje van liefde voor boeken en het lezen en leren in het hart van je kind te planten.

Gi-Ga-Groen!

Het thema van deze Kinderboekenweek 2022 is Gi-Ga-Groen! En nodigt ons uit om de natuur, de schepping en alles wat Allah ﷻ gemaakt heeft, te ontdekken. Laat deze kans niet liggen!

 

Wij zijn er ook van overtuigd dat dit thema aanzet tot tadabbur (het overpeinzen van de Koran), tawassum (inspiratie in het universum vinden) en tafakkur (reflecteren over de schepping en jezelf).

In de Kinderboekenweek staan boeken en lesopdrachten centraal die jou kunnen helpen om de schepping nog meer te bewonderen en jou uiteindelijk ook zo dichter bij je Schepper ﷻ kunnen brengen. 

 

Hoe geef jij deze week vorm?

Uitgeverij Plataan is super enthousiast en deelt graag met jou enkele waardevolle tips!

  1. De Koran als 'Groene Gids'

 

De Koran is hét Boek der boeken. Het is vooral een spiritueel boek, maar het is ook een ‘groene gids’

Stond je hier al eens bij stil? 

De Boodschap gaat namelijk ook over onze verantwoordelijkheid als mens voor alles wat geschapen is. De Koran staat vol met verzen over duurzaamheid en als je overweegt om de Koran door een groene bril te lezen, zal het je zeker aanzetten om je leven te vergroenen. 

Vergeet dus vooral ook niet tijdens deze week te verwijzen naar de Koran.

2. Boekentip + tekenwedstrijd

 

We haalden het al aan. Het thema van deze Kinderboekenweek zet aan tot tafakkur en Uitgeverij Plataan heeft een unieke Tafakkur reeks waarin de dieren genoemd bij naam in de Koran het woord nemen. In de serie ‘De Wonderbaarlijke schepping van…’ vertellen ze vol lof aan hun Schepper ﷻ meer over hun leventje, hun uiterlijk, wat hen bijzonder maakt en wat hun relatie is met het Heilige Boek.

 

Promopakket: er kwamen al 15 boekjes uit van deze reeks en er is een speciaal promopakket 99 Euro voor de 15 boekjes!

 

Leuke tekenwedstrijd: ook koppelen we graag een tekenwedstrijd aan deze themaweek. Zend ons een tekening met jouw favoriete dier genoemd in de Koran en wie weet win jij een leuk dierenboekje!

Hieronder kan je jouw tekening uploaden!

 

3. Themaweek en banner

Bij een themaweek hoort een thematafel. Als school en leerkracht doe je er alles aan om net dat extra duwtje te geven en kinderen te motiveren om te lezen. Een gezellig leeshoekje, een klas- of schoolbieb, slingers en posters… alles is goed om het thema mee vorm te geven. 

Deen Banner maakte speciaal Iqra - banners die dit thema mooi in de kijker zetten en een vaste plaats kunnen krijgen in de bieb. Ook vind je er (gratis) lesmaterialen voor onder- en bovenbouw.

 

Er is een kortingscode Plataan20 waarbij je 20% korting krijgt op deze prachtige banners!

4. (Gratis) Lesmateriaal aansluitend bij Gi-Ga-Groen!

In de boeken van Actief Wereldkind staat allerlei leuk lesmateriaal dat aansluit bij deze Kinderboekenweek en dus kan ingezet worden in de klas. 

 

Actief Wereldkind 1 : ‘Ik draag zorg voor de Koran’ en knutsel mooie boekenleggers. De opdracht vind je hier.

 

Actief Wereldkind 2: in het thema geloofsleer leren we Allāh ﷻ als de Schepper en trekken we erop uit om de natuur te verkennen. Het lesmateriaal vind je hier.

 

Actief Wereldkind 3: onze godsdienst spoort ons aan om goed te zijn voor het milieu en de natuur te beschermen. En lesblad hierover vind je hier.

5. Nieuw digitaal kinderboek

‘Amina en de paardenbloemen’ is de titel van een fantastisch nieuw kinderboek. Een gi-ga-groene primeur! Op de gedrukte versie (die komt binnenkort! In sha Allāh ﷻ) moeten we nog even wachten, maar de digitale versie releasen we graag in deze Kinderboekenweek!

Lees hoe Amina verdrietig is als ze hoort dat het niet goed gaat met haar vriendinnetje Zaynab. Als Zaynab in het weekend komt logeren, ontdekt ze wat er is gebeurd…Samen beleven ze avonturen in en om het huis.

Ze leren meer over Islam, de natuur en over hoe we als moslims voor elkaar kunnen zorgen. Ook als niet alles gaat zoals we willen.

De schrijfster van het boek, Bint Miguel, is gepassioneerd door de schepping en de natuur in het bijzonder. Ze organiseert zelfs tawassum coach wandelingen. Tijdens deze wandelingen neemt ze samen met jou rustig de tijd om aandacht te schenken aan alle tekenen in de schepping om deze tot zich te nemen.

 

Genoeg ideeën en tips om deze Kinderboekenweek Gi-Ga-Leuk te maken!

 

Hoe plant jij een zaadje van liefde voor lezen en liefde voor de natuur in het hart van jouw kind?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.