Home » Actualiteit

17 Augustus 2021

Morgen is een gigantische dag!
Het is de dag waarop Allāh 
 de profeet Mūsā  [°alayhis salām] en zijn volk redde en de farao en zijn aanhangers deed verdrinken. Uit dankbaarheid vastte Mūsā. Onze geliefde Profeet Muḥammad  spoort ons daarom aan om zijn voorbeeld te volgen en °Āshūrā’, 10 Muḥarram en een extra dag te vasten.

Moge Allāh  onze zondes van vorig jaar wissen. 

Een les-en werkbundel over ˚Āshūrā’ kan je hier gratis downloaden.

1 juni 2021

Wist jij dat de allereerste moslims het zo hard te verduren hadden dat ook zij uit hun huizen verdreven werden?

Wist je dat na deze moeilijke periode Allāh ﷻ Zijn belangrijkste engel naar de Profeet Muḥammad ﷺ stuurde om hem mee te nemen op een bijzondere Nachtreis naar Al Aqṣā en van daaruit op Hemelreis?

Dit en veel meer vind je in deze lesbundel (doelgroep: 7 à 10-jarigen)

De lesbundel bevat een mooi geïllustreerde leestekst, een nabespreking en enkele opdrachten.

De lesbundel vind je hier:

Upload hier je tekening:

24 mei 2021

Wist jij dat de Aqṣā Moskee het tweede geëerde Huis van Allāh ﷻ is dat op aarde is gebouwd?

Wist je dat de waarde van 1 gebed in deze Moskee gelijk is aan 500 gebeden?

Wist je dat Al Aqṣā de eerste gebedsrichting (Qiblah) was van de moslims?

Deze weetjes en nog veel meer over de waarde van Al Masjid Al Aqṣā en de nachtelijke wonderbaarlijke reis en de hemelreis (Al Isrā’ wal Mi°rāj) vind je in deze lesbundel.

Naast een stukje theorie, biedt de bundel ook enkele oefeningen met verbetersleutel, een schets van de ligging en een kleur- en knutselopdracht.

Wij hopen dat middels deze bundel onze jonge moslims kennis kunnen maken met deze Heilige Moskee en hun liefde versterkt. 

Moge Allāh ﷻ van ons en jullie deze kleine bijdrage te aanvaarden en wij vragen Hem ﷻ  om onze broeders en zusters in Palestina te bevrijden van onrecht en onderdrukking.

De lesbundels vind je gratis hier:

14 mei 2021

De dagen van ˚Īd zijn zoals onze geliefde Profeet ﷺ zei: de dagen waarin wordt gegeten, gedronken en waarin Allāh ﷻ wordt gedacht.

Namens Uitgeverij Plataan wensen wij jou en je naasten fijne feestdagen. Moge Allāh ﷻ van jullie en van ons het goede aanvaarden. Graag schenken wij jullie een kort voorleesverhaal: Een bijzondere ˚Īd.

Het verhaal haalt enkele maatschappelijke thema’s aan zoals migratie, buurschap en vriendschap, de bijzonderheid van Ramadan en ˚Īd.

Wil je weten wat deze ˚Īd van opa Hassan zo bijzonder maakt? Klik dan vlug op onderstaande videoclip. Omdat geluk slechts van waarde is als je het kan delen.

˚Īdukum mubārak sa˚īd

5 februari 2021

Plataan heeft ter gelegenheid van de 'De week tegen pesten', een clip bij het verhaal 'De vrienden van Hamza' uit Wereldkind 6 gemaakt. Omdat pesten niet OK is.

8 december 2020

We worden allemaal vroeg of laat geconfronteerd met de dood en het afscheid van een geliefde. Iedereen zal ooit een rouwproces moeten doorgaan. Het maakt deel uit van ons leven hier op aarde en het leven dat Allah ﷻ voor ons voorgeschreven heeft. Toch is het proces van afscheid nemen en het omgaan met een verlies niet gemakkelijk. Rouwen gaat niet altijd als vanzelfsprekend en er bestaat ook niet steeds de ruimte om dit thema te bespreken.

Uitgeverij Plataan wil een ondersteuning bieden voor kinderen en leerkrachten in een rouwproces. Hiervoor maakten we een kleine werkbundel. ‘Juf Maryam keert terug naar Allah ﷻ’ is een fictief verhaal geïnspireerd op het overlijden van juf Zeynep en wil het taboe rond de dood doorbreken. Dit verhaal maakt het onderwerp bespreekbaar. De creatieve opdrachten in de bundel bieden een ondersteuning om kinderen actief te betrekken bij het verwerken van een verlies.

Moge Allah ﷻ tevreden zijn en deze kleine bijdrage een grote meerwaarde laten zijn.