19/10/2023 - Lesbrief Lager Onderwijs

Wist jij dat de allereerste moslims het zo hard te verduren hadden dat ook zij uit hun huizen verdreven werden?

Wist je dat na deze moeilijke periode Allāh ﷻ Zijn belangrijkste engel naar de Profeet Muḥammad ﷺ stuurde om hem mee te nemen op een bijzondere Nachtreis naar Al Aqṣā en van daaruit op Hemelreis?

Dit en veel meer vind je in deze lesbundel (doelgroep: 7 à 10-jarigen)

De lesbundel bevat een mooi geïllustreerde leestekst, een nabespreking en enkele opdrachten.

De lesbundel vind je hier:

Upload hier je tekening:

19/10/2023 - Lesbrief Secundair Onderwijs

19/10/2023

Wist jij dat de Aqṣā Moskee het tweede geëerde Huis van Allāh ﷻ is dat op aarde is gebouwd?

Wist je dat de waarde van 1 gebed in deze Moskee gelijk is aan 500 gebeden?

Wist je dat Al Aqṣā de eerste gebedsrichting (Qiblah) was van de moslims?

Deze weetjes en nog veel meer over de waarde van Al Masjid Al Aqṣā en de nachtelijke wonderbaarlijke reis en de hemelreis (Al Isrā’ wal Mi°rāj) vind je in deze lesbundel.

Naast een stukje theorie, biedt de bundel ook enkele oefeningen met verbetersleutel, een schets van de ligging en een kleur- en knutselopdracht.

Wij hopen dat middels deze bundel onze jonge moslims kennis kunnen maken met deze Heilige Moskee en hun liefde versterkt. 

Moge Allāh ﷻ van ons en jullie deze kleine bijdrage te aanvaarden en wij vragen Hem ﷻ  om onze broeders en zusters in Palestina te bevrijden van onrecht en onderdrukking.

De lesbundels vind je gratis hier:

Nieuwe lesbrief: Omar Mukhtar: De Leeuw van de Woestijn en de Onverzettelijkheid van Libië in Tijden van Tegenspoed

Deze lesbrief vertelt het opmerkelijke verhaal van Omar Mukhtar, ook bekend als "De Leeuw van de Woestijn," een buitengewone held die leefde in een tijd van uitdaging en bezetting. Leerlingen zullen worden meegenomen op een reis door zijn leven en ontdekken hoe zijn moed, vastberadenheid en onwankelbare geloof in tijden van crisis hem tot een inspiratiebron voor ons allemaal maken.

Download de lesbrief en de handleiding:

Lesbrief Secundair Omar Mukhtar En Libie
PDF – 1,4 MB 328 downloads
Lesbrief Secundair Omar Mukhtar Handleiding Voor Leerkrachten
PDF – 356,9 KB 229 downloads

Nieuwe lesbrief: Aardbeving in Marokko

Een recente zware aardbeving in Marokko heeft levens veranderd, en dit verhaal raakt aan de echte uitdagingen waarmee mensen in noodsituaties te maken hebben.

Ontdek in het verhaal: 'Een briesje genade' hoe geloof, samenwerking en avontuur een verschil kunnen maken, zelfs na een ramp. 💜

Lees het inspirerende verhaal nu!

Wil je meer leren?

Download onze lesbrief "Een Briesje Genade en de Aardbeving in Marokko: wat hebben we geleerd?" en ontdek hoe je het boek gratis online kunt lezen met je klas.

Lesbrief Een Briesje Genade
PDF – 557,2 KB 543 downloads

Lesbrief lager onderwijs: aardbeving in Marokko

Onderaan kun je zowel de kleurplaat als een smeekbede over de aardbeving in Marokko voor leerlingen downloaden, evenals een handleiding voor de leerkracht met handige tips over hoe je deze les kunt aanpakken.

Lesbrief Aardbeving Marokko Voor Leerkrachten
PDF – 351,1 KB 860 downloads
Kleur- en Praatplaat MAROKKO
PDF – 429,2 KB 827 downloads

Lesbrief secundair onderwijs: aardbeving in Marokko

Deze lesbrief is ontwikkeld om leerlingen bewust te maken van de betekenis en kracht van smeekbeden. Het helpt hen om verbonden te raken met de overtuiging dat Allāh hun smeekbeden hoort en zal beantwoorden.

In deze les leren leerlingen hoe ze oprechte smeekbeden kunnen doen, en we delen waardevolle inzichten over de beleefdheidsregels inzake smeekbeden. We moedigen ook reflectie en solidariteit aan door klasdiscussies en het maken van solidariteitsposters.

Lesbrief Secundair Aardbeving In Marokko
PDF – 1,4 MB 498 downloads

(Gratis) Download lesbrief secundair onderwijs: de kracht van een smeekbede

De mensen in Turkije en in Syrië hebben onze steun nodig. We moeten niet onderschatten hoe krachtig een smeekbede uit het hart kan zijn. Laten we als één lichaam optreden en de mensen die lijden en in nood verkeren, bijstaan met onze oprechte smeekbeden.

De lesbrief kan je hier (gratis) downloaden:

 

Lesbrief secundair aardbeving
PDF – 1,4 MB 476 downloads

(Gratis) Kleur- en praatplaat

Onze kinderen worden ook geconfronteerd met de impact van de aardbevingen. Dit plaatje kan gebruikt worden als lesmateriaal.

 

* Het kan ingekleurd worden.

* Het kan een middel zijn om het onderwerp en verdriet bespreekbaar te maken.

* Een opvoeder of leerkracht kan reflectievragen toevoegen.

* Er is ruimte voorzien om een persoonlijke smeekbede toe te voegen, die de kinderen dan dagelijks kunnen opzeggen.

 

Kleur- en praatplaat
PDF – 1,4 MB 571 downloads

19 Febuari 2022

De 2 maanden voor de vastenmaand

De maanden rajab en sha°bān zijn tijden van opbouw en voorbereiding op de intensieve vastenmaand. Abū Bakr al Warrāq al Balkhī maakte een mooie vergelijking. Hij zei:

“De maand rajab is om te zaaien. De maand sha°bān is de om het gezaaide te bevloeien. En de maand ramaḍān is de maand van het oogsten.”

Een les-en werkbundel over “De 2 maanden voor de vastenmaand”  kan je hier gratis downloaden.

Lesbrief 2 Maanden Voor Ramadan
PDF – 1,8 MB 1308 downloads
Presentatie 2 Maanden Voor Ramadan
PowerPoint – 430,1 KB 938 downloads

30 Januari 2022

Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 1)

Tafakkur is een belangrijke daad van aanbidding in de Islam. Tafakkur is een vorm van mediteren, overpeinzen. Je denkt grondig na over de schepping en jezelf om er lessen uit te trekken. Je staat stil bij Allah’s creatie en leert Hem zo beter kennen, zal meer van Hem houden en Hem beter aanbidden.

Vandaar dat Uitgeverij Plataan uitpakt met een tafakkur reeks voor kinderen.

Medewerkers van Uitgeverij Plataan Mustafa Burak en Nayyirah Vanlandeghem duiken in het volgende artikel bij Qantara in de wereld van tafakkur.

Duik je even mee? [Klik]

13 Februari 2022

Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Wat is de diepere betekenis van tafakkur en hoe probeert Uitgeverij Plataan tafakkur aan te brengen bij kinderen?

Dat lees je in dit artikel en interview met Mustafa Burak, bezieler van Plataan en de reeks.

14 mei 2021

De dagen van ˚Īd zijn zoals onze geliefde Profeet ﷺ zei: de dagen waarin wordt gegeten, gedronken en waarin Allāh ﷻ wordt gedacht.

Namens Uitgeverij Plataan wensen wij jou en je naasten fijne feestdagen. Moge Allāh ﷻ van jullie en van ons het goede aanvaarden. Graag schenken wij jullie een kort voorleesverhaal: Een bijzondere ˚Īd.

Het verhaal haalt enkele maatschappelijke thema’s aan zoals migratie, buurschap en vriendschap, de bijzonderheid van Ramadan en ˚Īd.

Wil je weten wat deze ˚Īd van opa Hassan zo bijzonder maakt? Klik dan vlug op onderstaande videoclip. Omdat geluk slechts van waarde is als je het kan delen.

˚Īdukum mubārak sa˚īd

5 februari 2021

Plataan heeft ter gelegenheid van de 'De week tegen pesten', een clip bij het verhaal 'De vrienden van Hamza' uit Wereldkind 6 gemaakt. Omdat pesten niet OK is.

8 december 2020

We worden allemaal vroeg of laat geconfronteerd met de dood en het afscheid van een geliefde. Iedereen zal ooit een rouwproces moeten doorgaan. Het maakt deel uit van ons leven hier op aarde en het leven dat Allah ﷻ voor ons voorgeschreven heeft. Toch is het proces van afscheid nemen en het omgaan met een verlies niet gemakkelijk. Rouwen gaat niet altijd als vanzelfsprekend en er bestaat ook niet steeds de ruimte om dit thema te bespreken.

Uitgeverij Plataan wil een ondersteuning bieden voor kinderen en leerkrachten in een rouwproces. Hiervoor maakten we een kleine werkbundel. ‘Juf Maryam keert terug naar Allah ﷻ’ is een fictief verhaal geïnspireerd op het overlijden van juf Zeynep en wil het taboe rond de dood doorbreken. Dit verhaal maakt het onderwerp bespreekbaar. De creatieve opdrachten in de bundel bieden een ondersteuning om kinderen actief te betrekken bij het verwerken van een verlies.

Moge Allah ﷻ tevreden zijn en deze kleine bijdrage een grote meerwaarde laten zijn.