Waarom samen lezen zo goed is voor ons: 10 profijten.

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 12:55

Ben jij al vertrouwd met voorlezen? Lekker knus met je kind op schoot samen een boekje lezen? Niets zo leuk als samen lezen. Samen lezen kan niet alleen heel erg leuk zijn, het biedt nog tal van ander profijt. Lees hier waarom samen lezen zo belangrijk is.

Nayyirah Vanlandeghem

1/ Lees, in de naam van jouw Heer (Iqra)

Dit waren de eerste woorden die onze Profeet

Muḥammad ﷺ te horen kreeg. “Lees!” kwam er nog een keer. En vervolgens: “Lees, in de naam van jouw Heer die jou geschapen heeft!” Op dat moment voelde de Profeet

ﷺ de woorden gelijk helemaal doordringen in zijn hart en geheugen. En zo begon een verhaal van Profeetschap en daarmee ook het verhaal van de Islam.

2/ Een moment van rust

We leiden allemaal drukke levens, of zo lijkt het toch. Samen een momentje prikken om even helemaal op te gaan in een verhaal, biedt een enorme rust. Zowel voor de opvoeder als voor het kind. Samen lezen vindt bij ons vaak plaats net voor het slapengaan, maar het kan eigenlijk om op het even welk moment van de dag. Kinderen hebben baat bij regelmaat en structuur, dus het misstaat niet om hiervoor een vast tijdstip in te lassen.

3/ Verbondenheid en connectie

In een tijd waarin we vaker naar onze schermpjes kijken dan in elkaars ogen, kan samen lezen echt die broodnodige connectie bieden. Samen met je kind even helemaal aanwezig zijn in het moment. Met elkaar en met een leuk boek. Samen lezen schept werkelijk een hechte, warme band.

Samen lezen stimuleert kinderen om zelf te lezen.

4/ Taalvaardigheid

Het is alom bekend, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Lezen, maar ook voorlezen, stimuleert de taalontwikkeling enorm. Kinderen krijgen een ruimere woordenschat en nemen taalconstructies feilloos in zich op. Het is bewezen dat peuters die elke dag voorgelezen worden, later beter scoren op zowel taal als rekenen.

5/ Voorlezen doet lezen

Het zal niet verbazen dat samen lezen er ook toe leidt dat kinderen gemakkelijker zelf zullen gaan lezen. Wees in de eerste plaats een goed voorbeeld door zelf vaak te lezen, zowel in de Koran als in andere boeken. Maar lees dus ook (liefst dagelijks!) samen met je kind. De praktijk is de beste leerschool en het beste voorbeeld. Mijn hart maakt dan ook sprongetjes als mijn kind spontaan boekjes uit het rek haalt en bij me op de schoot kruipt.

6/ Het belang van herhaling

Kinderen houden ervan iets onder de knie te krijgen. Het meermaals herlezen van hetzelfde boek doet hen meer diepgang krijgen in het verhaal. Ze vinden het fijn om mee te ‘voorspellen’ wat er gaat gebeuren en gaan zo helemaal op in het relaas. Ook gaan ze de prenten grondiger analyseren en krijgt hun fantasie de vrije loop.

7/ Waarden en normen

Vaak stellen kinderen allerhande vragen tijdens het samen lezen. Dit is een uitgelezen kans om ze bepaalde waarden en normen bij te brengen. De vraag en interesse komt vanuit henzelf. Ze geven de voorzet, jij hoeft enkel de bal binnen te schoppen. Goal!

8/ Luistervaardigheid en concentratie

In een tijd van afleiding en versnipperde informatie, is het des te fijn om toch samen aandachtig te lezen. Heerlijk vind ik het om mijn peuter aan mijn lippen te zien hangen. Die concentratie is goud waard en legt een stevig fundament voor de toekomst.

9/ Knusse plek

Ik vind een knusse plek om te lezen erg fijn en belangrijk. Ten eerste vind ik dat mijn peuter zelf aan zijn boekjes moet kunnen, dus moeten ze op kinderhoogte ‘grijpbaar’ zijn. Anderzijds zorgt een leesplek voor minder afleiding en meer bewust aanwezig zijn.

10/ Spelen met intonatie

Als laatste wil ik meegeven dat je kan inspelen op de persoonlijkheid en interesses van je kind. Dit zal hem of haar helpen om zichzelf beter te ontplooien en om het leren en lezen te verbeteren. Woorden krijgen veel meer betekenis door de klank, intonatie en geluidssterkte waarmee je ze overbrengt. Maak dus gebruik van al deze middelen die Allāh ﷻ tot onze beschikking stelt en speel met intonatie en woorden om een verhaal kracht bij te brengen.

Bouw een stevig
fundament voor de

toekomst door samen
te lezen.

Vergeet niet dat samen lezen in de eerste plaats voor jezelf en je kind leuk zou moeten zijn. En niet als doel heeft om het zoveelste hokje van je checklist te vinken.

Studies toonden aan dat 90% van de kinderen tussen de 2 en 5 jaar geregeld voorgelezen worden. In de leeftijdscategorie tussen 9 en 12 jaar daarentegen daalt dit enorm tot slechts 40%. Vergeet ook niet dat samen lezen al kan in de babytijd. Goed begonnen is half gewonnen.

Lezen hoeft niet duur te zijn, want je vindt genoeg leuke en gratis boekjes in de bib. Koop je toch graag je eigen voorleesboekjes, dan heeft Plataan uitgeverij momenteel Op weg naar °Adn in de aanbieding.

Veel leesplezier!


Reactie plaatsen

Reacties

Marceline
2 jaar geleden

Fijne en heel zinvolle tips!